Tesuturi Animale

TESUTURI EPITELIALE

Se clasifica in: epitelii de acoperire, secretoare, si senzoriale.

 1. Epiteliile de acoperire invelesc suprafate. Sunt formate din celule alaturate, asezate pe unul sau mai multe straturi, sprijinite pe o membrana bazala finala care le separa de tesuturile vecine. In epitelii patrund vase de sange. Ele formeaza epiderma si captusesc cavitatile: tubul digestiv, caile respiratorii, inimia, vasele, etc. Epiteliile pluristratificate de la nivelul epidermei, din cavitatea bucala, faringe si esofag au functie de protectie. Cele unistratificate, cu grosimi diferite, mai au adesea si functia de a fi traversate de unele substante.
 2. Epiteliile secretoare produc si elimina substante. Ele sunt deci principalele componente ale glandelor.
 3. Epiteliile senzoriale contin celule specializate in receptionarea unor stimuli si transmiterea semnalelor catre sistemul nervos central. Ele intra in alcatuirea unor organe de simt.

TESUTURI CONJUNCTIVE

Sunt formate din celule distantate, intre care se afla fibre si un material – substanta fundamentala. Dupa consistenta substantei fundamentale, ele pot fi: moi, semidure, dure, si fluide.

 1. Tesuturi conjunctive moi au structuri diferite si indeplinesc o mare varietate de functii: leaga intre ele diferite parti ale organelor, hranesc alte tesuturi, ofera protectie mecanic, depoziteaza grasimi, produc elementele figurate ale sangelui, au rol in imunitate, etc.
 2. Tesutul conjunctiv semidur formeaza cartilajele. Acestea nu au vase de sange.
 3. Tesutul conjunctiv dur (osos) are in substanta fundamentala o proteina – oseina – impregnata cu saruri minerale. Tesutul osos este format din lamele osoase dispuse in doua moduri:
  1. in tesutul osos compact au dispozitie concentrica, in jurul unor canale microscopice prevazute cu vase si nervi. Acest tesut se afla in partea centrala a oaselor lungi si la periferia oaselor late si scurte.
  2. in tesutul osos spongios se intretai, lasand intre ele niste spatii, de unde vine aspectul spongios. Acest tesut se afla in extremitatile oaselor lungi si in centrul oaselor late si scute.
 4. Tesutul conjunctiv fluid poate fi considerat sangele, in care plasma ar constitui substanta fundamentala iar elementele figurate – celulele.

TESUTUL MUSCULAR

Este format din celule alungite care se pot contracta, producand la capete forta de tractiune. Celulele musculare contin organite specifice numite miofibrile.

 1. Tesutul muscular striat se afla in muschii scheletici, mai putin in musculatura unor organe interne (limba, faringe, laringe, prima parte a esofagului).
 2. Tesutul muscular neted este situat in peretii organelor interne. Fibrele musculare sunt celule in forma de fus, cu nucleul central. Rareori ating lungimea de 0.5 mm.
 3. Tesutul muscular cardiac este format din celule striate si cu un singur nucleu central.

TESUTUL NERVOS

Este format din neuroni si celule gliale. Neuronii sunt celule specializate in generarea si conducerea impulsurilor nervoase. Ei primesc, prelucreaza, memoreaza si transmit informatii.

Legatura dintre neuroni se numeste sinapsa, si prin aceasta informatia circula de la un neuron la altul

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: