Nutritia Autotrofa

Fotosinteza

CO2+H2O+ Saruri Minerale ==> Substante Organice + O2↑

Pot realiza fotosinteza numai organismele care au pigmenti asimilatori. Acestia capteaza energia luminii si o convertesc in energie chimica. Amintitiva ca se hranesc prin fotosinteza cianoficeele, algele si plantele verzi.

Organul vegetal specializat in fotosinteza este frunza, desi mai exista tesut asimilator si in alte organe expuse la lumina.

Frunza

Sediul fotosintezei este cloroplastul. Pigmentii asimilatori sunt plasati pe membrana interna unde sunt asociati cu alte substante, mai ales cu proteine. Plantele contin doua tipuri de clorofila: a si b, impreuna cu doua tipuri de pigmenti carotenoizi: caroten (portocaliu) si xantofila(galben).

Fazele Fotosintezei

Sub influenta luminii, molecula de clorofila elibereaza un electron. Energia luminii a fost transferata acestui electron liber, deci a devenit energie chimica. In cloroplast, energia este apoi folosita pentru:

  1. descompunerea (fotoliza) apei in oxigen si hidrogen. Oxigenul va fi pus in libertate, iar hidrogenul va fi acceptat de substante organice, cu energia pe care o contine;
  2. producerea unei substante speciale purtatoare de energie chimica numita ATP.

Clorofila recupereaza un electron revenind la starea initiala. evenimentele descrise pana acum formeaza faza de lumina a fotosintezei. Urmeaza faza de intuneric (numita asa pt ca nu mai necesita lumina). Acum hidrogenul si CO2 sunt incorporate independent in substantele organice. Rezulta o mare varietate de molecule organice noi: glucide, lipide, proteine, etc.

Factori ce influenteaza fotosinteza

Lumina: 50k-100k lucsi

Temperatura: 20-30 grade celsius

Umiditatea Solului: 70%-80%

Concentratia de CO2: 0.03% – 3-5%

Chemosinteza

Proces de hranire autotrof, prin care anumite bacterii isi produc hrana utilizand energia chimica rezultata din arderea unor compusi chimici.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: