Respiratia

Aeroba

Subst organice + O2 => CO2 + H2O + Energie 

Respiratia aeroba (in prezenta oxigenului) se realizeaza in mitocondriile din celule si consta in degradarea subst organice in prezenta oxigenului (oxidare) rezultand CO2, H2O si energie folosita la toate procesele organismului.

Energia obtinuta si nefolosita e inmagazinata intr-o subst chimica (ATP) care va fi folosita la nevoie pt eliberarea de energie.

Anaeroba

Subst Org A => Subst Org B + CO2 + Energie (putina)

Respiratia anaeroba e descompunerea subst organice in lipsa O2 in subst mici simple si o cantitate mica de energie. E caracterizata bacteriilor si ciupercilor.

 Fermentatia alcoolica consta in transformarea glucozei in alcool etilic si CO2. Este produsa de ciuperci unicelulare numite drojdii: drojdia de bere, drojdia vinului, etc; are aplicatii la fabricarea painii si a bauturilor alcoolice.

Fermentatia lactica consta in transformarea moleculei de glucoza in doua molecule de acid lactic. Este produsa de unele bacterii si este folosita ca metoda de conservare deoarece acidul lactic este un bun conservant. Se aplica la acrirea laptelui, la prepararea muraturilor si a nutreturilor murate.

Fermentatia acetica este atipica deoarece esete un proces aerob. Ea consta in transformarea alcoolului etilic, in prezenta oxigenului, in acid acetic. Este produsa de niste bacterii si este importanta pentru prepararea otetului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: