Sistemul respirator la animale

Cavitatiile nazale, faringe, laringe, trahee, bronhii.

Cavitatile nazale sunt captusite cu mucoasa nazala. Aceasta are o foarte bogata retea de vase cu rol in incalzirea aerului. Ea produce mucus care umezeste aerul si retine particule straine.

Faringele este organul comun sistemelor digestiv si respirator.

Laringele are in peretele sau numerosi muschi si  piese cartilaginoase protectoare. Un cartilaj in forma de frunza (epiglota) acopera intrarea, in timpul deglutiei.  In interior, peretele laringelui are niste pliuri musculoase, coarde vocale, care produc sunete.

Traheea contine in peretele sau inele cartilaginoase suprapuse care o tin mereu deschisa.

Bronhiile au si ele tesut cartilaginos. Mucoasa traheei si bronhiilor produce mucus care retine particule straine si are cili, care, prin miscarea lor permanenta imping corpurile straine spre iesire.

Plamanii ocupa cea mai mare parte din cavitatea toracica. Ei sunt acoperiti cu doua membrane subtiri numite pleure: pleura externa adera la peretele toracic iar cea interna adera la plamani. Intre ele este o pelicula subtire de lichid.

Fiecare plaman este alcatuit din lobi, acestia din segmente care, la randul lor, sunt formate din lobuli. fiecare din aceste unitati primeste independent cai aeriene, vase, si nervi, astfel ca la nevoie, fiecare poate fi extirpata fara sa se afecteze structurile vecine.

Bronhiile se ramifica de mai multe ori in plamani. Cele mai subtiri se numesc bronhiole. Ele nu mai au cartilaj, dar au mult tesut muscular neted si se termina cu sacii alveolari.

Alveolele pulmonare sunt specializate pentru schimbul de gaze. Ele sunt inconjurate de o retea deasa de capilare sanguine. Epiteliile alveolar si capilar sunt formate din celule foarte turtite, astfel ca impreuna formeaza un perete permeabil, cat mai subtire posibil. Peretele alvelolo-capilar este strabatut de O2, spre sange si de CO2 spre alveola. Deci, aici are loc schimbul de gaze.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: